סוציולוגיה/אנתרופולוגיה 2.0

מאת: ערן פסקל

בפינת הפתיחה עסקתי בעיקר באירועים מהמזרח התיכון וצפון אפריקה שהרעידו את העולם, ההפגנות והעימותים עדיין לא שככו ועדיין ניתן למצוא התייחסות רבה אליהם ברשת מנקודת מבט סוציולוגית ואנתרופולוגית, אולם הפינה ממשיכה הלאה והפעם נעסוק בנושאים מגוונים יותר הנוגעים בתרבות, כלכלה, טכנולוגיה ומתודולוגיה.

עיתון החדשות הוירטואלי האפינגטון פוסט עומד לאחרונה בעין הסערה בעקבות תביעה ייצוגית של בלוגרים נגד אריאנה האפינגטון, מקימת האתר. העיתון, אשר מעבר לחדשות מרכז גם טורים של מדענים ובלוגרים קבועים, נמכר לאחרונה לתאגיד התקשורת aol במחיר של 315 מילון דולר. כעת תובעים אותו בלוגרים שלא קיבלו שכר על כתיבתם בעיתון בטענה שלכתיבתם באתר יש ערך המשתקף במחיר האתר, ולכן מגיעים להם תמלוגים. התביעה מעלה שאלות סוציולוגיות מעניינות בנושאי שליטה ויצור תוכן ובנושאי חלוקת הכוח החדשה בעולם בו כמעט לכל אדם בעל נגישות לאינטרנט ישנה במה להפיץ את דעותיו. בכלל, סוגיית ה-User-generated content נהיית רלוונטית יותר ויותר בעידן הרשתות החברתיות, הבלוגים והיוטיוב.

נשאר בנושאים משפטיים ונעבור לתביעת הענק כנגד רשת וולמארט, התאגיד הגדול בעולם. עובדות רשת וול מארט תובעות את התאגיד על יחס מפלה בנוגע למשכרות וקידום.  וויליאם טי. ביאלבי מאוניברסיטת אילינוי שבשיקגו העיד במשפט מטעם התביעה. ביאלבי לא הסתפק במתן סקירה על מחקרים הנוגעים בנושא, אלא גם התייחס למתרחש בוולמארט, דבר שהעלה ביקורת כנגדו  מצד סוציולוגים אחרים, אך  גם גילוי תמיכה מהאגודה הסוציולוגית האמריקאית, כפי שניתן לקרוא במאמר בניו יורק טיימס. גם ב-Global Sociology עוסקים בנושאי עבודה ומוביליות ומביאים עיקרי מאמר שכתב סוציולוג הסמסטר של הבלוג, ריצ'רד סנט מ-LSE. המאמר, שנקרא "השקר המריטוקרטי" ושהתפרסם במקור בעיתון הצרפתי לה מונד, עוסק בריבוד ובחוסר מריטוקרטיה בתוך ארגונים.

אותו הבלוג מביא סקירה על ספרו החדש של סטפן בודה, Traîtres À La Nation. בודה, סוציולוג צרפתי, ממשיך מסורת ארוכה של אנשי רוח המתייחסים לנעשה במדינתם בזמן אמת וכותב על פרשת השביתה בנבחרת הכדורגל הצרפתית בגביע העולם האחרון. בודה בוחן את היחסים בין שחקני הקבוצה, כמו גם שינוים שהתרחשו במנגנוני התקשורת בין השחקנים ושדה התקשורת.

Theorizing the Web  היא ועידה שהתרחשה בתחילת אפריל במרילנד ועסקה בהשפעות הטכנולוגיה והרשת על החברה ולהפך. בוועידה נערכו פאנלים והרצאות בנושאי "כלכלת הרשת החדשה", " מדיה חדשה ואקטיבזם פמינסטי" ועוד נושאים שעוסקים בקו התפר שבין העולם הגשמי לזה הוירטואלי. הועידה מסוקרת בהרחבה בבלוג Cyborgology מבית ה-Society Pages, שאנשיו הם יוזמי הוועידה. הסקירה כוללת תיעוד של המתרחש בוועידה, קטעי וידיאו וכן מבט רפלקסיבי על הועידה.

 מאז זכתה הנובלה הגראפית מאוס של ארט ספיגלמן בפרס הפוליצר עברו כבר כמעט עשרים שנה. קומיקס כבר אינה מילה גסה וכעת האנתרופולוגיה טובלת גם היא את רגלה בבריכה. צמד אנתרופולוגיות מאוניברסיטת אוסלו ביצעו מחקר באוניברסיטה בו הן בוחנות את כיצד משפיע המרחב ונגישות מערכות המידע בקמפוס על איכות הלימוד, אחווה בין אנשי הקמפוס ועוד. בשלב הכתיבה הן חברו למאייר והפיצו את העבודה בצורת קומיקס מקסים הניתן כולו להורדה מהאתר של הפרויקט. אלכסנדרה ברטוזסקו, חצי מצמד החוקרות כתבה על החוויה ב-antropolgi.info. אלכסנדרה כותבת על הרצון להביא צורת כתיבה שתמשוך אנשים להגיע למחקר, על החששות מפני תגובות השדה המדעי וגם על ההצלחה הגדולה של הפרויקט (הנה אנו מדברים עליו).

עוד בלוג מעניין שכדאי לבדוק הוא הבלוג של האנתרופולוג וחוקר התרבות גרנט מקרקן. הבלוג עוסק רבות בתקשורת ובתרבות פופולרית, לדוגמה החתונה המלכותית הקרבה בין הנסיך וויליאם לבחירת ליבו קייט מידלטון. הבלוג עורך באופן קבוע תחרויות כתיבת מאמרים בשם מינרווה היכולה לזכות את הכותב בפסלון של ינשוף מינרווה. התחרות הנוכחית היא ליהוק מחדש של קאדר השחקנים בסדרת המתח האמריקאית NCIS וביצוע ניתוח של ההשפעות החברתיות של הקאדר החדש.  

לסיום, האגודה האנתרופולוגית האמריקאית משיקה בלוג חדש בו ניתן להתעדכן במתרחש באגודה כמו למשל הבחירות הקרובות, ניסוח הקוד האתי וכן סקירות אנתרופולוגיות נוספות.

 

* ערן פסקל הוא סטודנט שנה א' לתואר ראשון במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה ולכלכלה.