check
מאמרכת 36 | פקפוק

מאמרכת 36

מאת: מערכת פקפוק

בגיליון האחרון של 'פקפוק' פורסמה כתבה מאת אדם קלין אורון אודות הבעיות המבניות במסלול לימודי הדוקטורט בישראל בכלל ובאוניברסיטה העברית בפרט. כתבתו של אדם זכתה לתפוצה חסרת תקדים עבור כתבה מ'פקפוק'. הכתבה זכתה לעשרות טוקבקים בעמוד הכתבה ואף עוררה התכתבויות ממושכות במסגרת רשימות התפוצה בהן הופצה הכתבה (בראשם רשימת התפוצה של מדעי החברהמדעי המדינה והדוקטורנטים). הכתבה זכתה לשבחים מחד וביקורת מאידך, אך בעיקר עוררה שיח מעניין וחשוב שבתקווה יתרום להובלת שינויים בפועל. 

בעינינו, הכתבה של אדם מהווה דוגמא מצוינת לעמידה במטרות של 'פקפוק' ובראשן: הרצון להוות במה להפצה רחבה של בעיות, קשים וביקורות אודות המחלקה, האוניברסיטה, האקדמיה והחברה הישראלית עבור סטודנטים מכל התארים ויצירתו של שיח בנושא. לא ניתן לדעת בדיוק עד כמה רחוק הגיעה כתבתו של אדם, אבל התבוננות קצרה על הטוקבקים של הכתבה או עשרות המיילים שנכתבו בתגובה אליה מראה התייחסות רצינית מצד קהל רחב שחרג הרבה מעבר לגבולות המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. השתתפות זו כללה דמויות בכירות מהאקדמיה הישראלית כמו: פרופ' יוסי זעיראמהמחלקה לכלכלה וכיום יו"ר הרשות לתלמידי מחקר ופרופ' דוד לוי-פאור מהמחלקה למדעי המדינה ומדיניות ציבורית ואחד הפעילים המרכזיים בנושא קידום הכשרת תלמידי תואר שלישי בישראל, לצד תגובות רבות מקרב תלמידי דוקטורט, פוסט-דוקטורט ועמיתי הוראה ממספר אוניברסיטאות ומכללות בארץ ובעולם.

 'פקפוק' שואף ומקווה להמשיך ולשמש פלטפורמה להפצתן של בעיות וביקורות ויצירת שיח אפקטיבי בנושאים שונים. אנו מקווים שהגיליון הנוכחי מהווה דוגמא נוספת לכך. לדוגמא, כתבתם של ניצן רותם ואדם קלין אורון המתפרסמת בגיליון זה ממשיכה את הדיון החשוב בדוקטורנטים ומיקומם הבעייתי במחלקות בהן הם לומדים (ולעיתים גם מלמדים) ואף מזמינה להשתתף בכנס הדוקטורנטים הראשון של המחלקה שיערך השבוע. דוגמא נוספת היא כתבתם של לירון שני ונעם קסטל (עורכי פקפוק לשעבר) שממשיכים דיון קודם שהתחיל ב'פקפוק' אודות חוסר המעורבות הציבורית של הסוציולוגיה הישראלית כאשר הפעם הם דנים בהיעדרו של שיח אנתרופולוגי בציבוריות הישראלית ואף מציעים במה חדשה להפצתו.

עוד בגיליון:

בפינה נוספת של "רציתי לשאול אותך פרופסור…" איתי ארצי משוחח עם  פרופ' אמריטוס אריק כהן על הקריירה שלו במחלקה ועל מחקריו העכשוויים, בפינה "בריחת המוחות" נגה כספי מספרת על לימודיה באוניברסיטת מונש באוסטרליה, אירה ליאן חולקת חוויות ותובנות על קבלה להצגה בכנסים בינלאומיים, דורון מוסנזון מתאר חוג סוציולוגיה שלימד בבית-ספר תיכון בירושלים, בן בורנשטיין כותב על הומוסקסואליות, הומופוביה ולגיטימציה במזרח ובמערב ואיתמר טהרלב ומורן מימוני מנתחים אמירות "אשכנזיות" ביחס לשיח אודות האפליה האתנית בישראל. בנוסף ניתן למצוא את "נייר תועלת", מדור הפרסומים והמודעות הקבוע.