check
מאמרכת 37 | פקפוק

מאמרכת 37

מאת: מערכת פקפוק

גיליון 37 הינו הגיליון האחרון של "פקפוק" לשנה האקדמית הנוכחית. זו השנה החמישית ברציפות שבו מדי חודש מתפרסמת אסופה חדשה של כתבות אותן יזמו, כתבו וערכו תלמידים מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית.

 

סקירת גיליונות השנה (29-37) מעלה עיסוק רחב בספרה האקדמית שכלל התייחסות לשביתת הסגל הזוטרהתרשמויות מהכנס השנתי של האגודה הסוציולוגית (ראה גם כאן), טיפול בסוגיות כמו קבלה לכנסים אקדמייםשיתופי פעולה בינלאומיים בין חוקרים, ניתוח הבעיות של תוכנית הדוקטורט במדעי החברה בישראל ומיקומם המעורפל של דוקטורנטים במחלקות שבהן הם לומדים. בנוסף, מספר כתבות השנה בחנו את הקשר שבין הדיסציפלינה הסוציולוגית/אנתרופולוגית והעולם שמחוץ לאקדמיה. בהקשר זה נשאלו שאלות אודות השפעתם (או העדר ההשפעה) הן של הסוציולוגיהוהן של האנתרופולוגיה הישראלית על המרחב המקומי הלא אקדמי ועל השימוש בלימודי הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה במקומות כמו: מרכז המחקר של הכנסתהמכון הישראלי לדמוקרטיהצה"ל, או הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

מעבר לעיסוק בעולם האקדמי, גם השנה פורסמו כתבות רבות במסגרתם הוצגו ונותחו תופעות, אירועים ותהליכים חברתיים שהתרחשו בארץ ובעולם דרך נקודת המבט הסוציולוגיות/אנתרופולוגיות. מעבר לעיסוק הרחב במחאה החברתית (אליה הוקדש הגיליון הראשון של השנה), כתבות פקפוק טיפלו בתופעות חברתיות שונות ומגוונות כמו הדרת נשיםהשסע העדתיחזרה בשאלהשינויים במרחב הציבוריהשתלטות הטכנולוגיה על חיינו וצמיחתן של תת-תרבויות כמו תרבות הבריאות או תרבות ההיפסטרים.

כמו בשנים קודמות, גם השנה ניתן דגש רב לתפקיד של "פקפוק" כשופר עבור תלמידי המחלקה (שאינם חברי מערכת פקפוק). אם זה במסגרת של פינת ה"מיקרוסקופ", המאפשרת לתלמיד המחלקה לתארים מתקדמים להציג את עבודת התזה או הדוקטורט שלהם, אם זה בפינה "זרקור אתנוגרפי" המיועדת בעיקר להצגת עבודת של תלמידי הבוגר, או אם זה במסגרת כתבת נושא "רגילה" (השנה פורסמו עשר כתבות כאלה, שנכתבו על-ידי תלמידי בוגר או מוסמך של המחלקה שאינם חברי מערכת קבועים). מעבר לפינות שהוזכרו, גם השנה המשכנו להציג את חברי הסגל החדשים ואורחי המחלקה במסגרת הפינה "פנים חדשות במחלקה", לסקר את הבלוגוספרה הסוציולוגית/אנתרופולוגית בפינת "סוציולוגיה-אנתרופולוגיה 2.0" ולדון בתרבות פופולארית ב"פינת התרבות". אל פינות אלו הצטרפו השנה שתי פינות חדשות: "בריחת המוחות" שאפשרה לתלמידים של המחלקה לחלוק את חוויותיהם מפרק לימודים בחו"ל וסדרת הראיונות "רציתי לשאול אותך פרופ'…" שהפגישה אותנו מדי חודש עם אחד מחברי הסגל של המחלקה שפרשו לגמלאות וזכו לתואר פרופסור אמריטוס.

השנה התחדשנו לא רק בתוכן אלא גם בצורה. הושק אתר חדש ל"פקפוק" שמעבר ליתרונותיו בתחום הוויזואלי והטכנולוגי, אפשר לנו לראשונה לייצר שיח רצוף עם ובין קוראנו השונים בעזרת מערכת טוקבקים. בנוסף, בעזרתה של מורן מימוני הוקם ונוהל גם דף בפייסבוק המאפשר לנו להפיץ את "פקפוק" לקהל רחב יותר של קוראים. בתקווה, דף זה יהווה במה לשיח מתמשך אודות הכתבות מעבר לדפי הגיליון.

לבסוף, פקפוק התחדשה השנה גם בעמדת העורכים. עבורנו, כותבי טקסט זה, שנה זו הייתה שנה גדושה בלמידה והתנסויות שונות וחדשות המאפיינות את התפקיד הייחודי של עורך "פקפוק". נכנסו לנעליים לא קטנות ואנו מקווים שהצלחנו לשמר הן על האופי והן על האיכות של העיתון. אנו ללא ספק גאים מאוד בתשעת הגיליונות עליהם עמלנו זמן רב ולהם הקדשנו תשומת לב ומחשבה ממושכת.

זו הזדמנות מצוינת להודות לכל מערכת העיתון (ולהזמין אתכם, הקוראים, להעיף מבט בשורה המפרטת את העוסקים במלאכה), שכתבה, ראיינה, תמללה, שיכתבה והעירה לאורך השנה – וכל זאת בהתנדבות ומתוך רצון כן ליצור ולהשפיע. כל חברי המערכת הרוויחו ביושר את החופשה אליה יוצא "פקפוק" – שיחזור עם תחילת שנת הלימודים תשע"ג.

קריאה מהנה,

המערכת.